Voedingsbeleid Kindcentrum Moerschans
In Nederland en Zeeland zien we het aantal kinderen met overgewicht en obesitas verder toenemen. De twee belangrijkste componenten voor het voorkomen van te zware kinderen, is voldoende bewegen en gezonde voeding. We kiezen er dan ook voor om ook ons voedingsbeleid aan te passen en zo integraal te werken aan een gezonde toekomst van onze kinderen.
Introductie
De gezonde keuze moet de makkelijke keuze worden. Kindcentrum Moerschans wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leerlingen door op tal van thema’s zoals voeding en sport en bewegen gezonde keuzes stimuleren. Samen met ouder(s)/verzorger(s) zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch. Trakteren doen we zo gezond mogelijk. Er is ruimte om individuele afspraken te maken bij een allergie, dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.
Eten in de ochtendpauze
De kinderen eten elke dag een gezonde pauzehap. We vragen ouder(s)/verzorger(s) om geen koek, snoep of chips mee te geven. Op dinsdag, woensdag en donderdag streven wij ernaar dat we in alle groepen fruit en groente eten in de ochtendpauze. Meer fruit en groente eten draagt bij aan een gezonde ontwikkeling.
Geschikt voor de kleine pauze vinden wij bijvoorbeeld: |
|
Eten tijdens de lunch
Eten tijdens de lunch
Bij de lunch streven wij ernaar dat de kinderen boterhammen meenemen en wat fruit of groente als toetje. Onze voorkeur gaat uit naar de gezondste keuze, namelijk een volkoren of bruine boterham. We kiezen dan als gezond beleg onder andere voor vleeswaren, kaas, pindakaas, appelstroop. Als variatie kunt kiezen voor een enkele boterham met (pure) hagelslag of chocoladepasta. Als drinken adviseren we water of magere zuivelproducten. De kinderen wordt gezonde schoolzuivel (halfvolle melk, karnemelk en af en toe yoghurt) aangeboden.
We vragen ouder(s)/verzorger(s) om geen koek, snoep of chips in de broodtrommel te doen.
Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld: |
|
Traktaties
Traktaties
Wij zetten leerlingen die jarig zijn flink in het zonnetje. Daar pas een feestelijk moment bij met een traktatie. We willen ouder(s)/verzorger(s) wel verzoeken om de traktaties klein te houden en niet te calorierijk te maken.
Wij voorzien de ouder(s)/verzorger(s) maandelijks via het weekoverzicht van ideeën voor een gezonde traktatie.
Geschikt voor traktaties vinden wij bijvoorbeeld: |
|
Voeding divers
Aantal eetmomenten
Het is belangrijk dat een kind niet vaker dan 3 keer per dag iets tussendoor eet. Dit helpt mee om op het juiste gewicht te blijven. Bovendien voorkomt het tandbederf.
Het goede voorbeeld
Kinderen kijken ook naar wat hun leerkrachten eten. Het zou gek zijn als leraren een snoepreep nemen als pauzehap terwijl de kinderen een stuk fruit eten. We vragen je daarom om ook de traktaties voor leraren klein te houden. Bij ons op school geven leerkrachten dan ook het goede voorbeeld. Het beleid geldt dus niet alleen voor de kinderen.
Toezicht op beleid
Minder gezonde traktaties worden wel uitgedeeld, maar niet op school opgegeten.
Bij speciale gelegenheden (Kerst/Pasen/Carnaval) passen we onze "gezonde” traktatie aan.
Overige pijlers
Elk schooljaar besteden we aandacht aan gezonde voeding in onze lessen.
Hiervoor gebruiken wij onder andere de Smaaklessen, lespakket Evonturiers, gezonde thema's die binnen de methodes horen.
We laten de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) een gezondheidsonderzoek uitvoeren in groep 2 en groep 7.
We wijzen ouder(s)/verzorger(s) met kinderen die onder- of overgewicht hebben op gespecialiseerde trajecten.
We houden ouder(s)/verzorger(s) betrokken door bijvoorbeeld regelmatig een bericht over gezonde voeding in onze nieuwsbrief te plaatsen.